În zilele de 24 și 25 mai 2019 a avut loc la Sibiu cea de-a XVII-a ediție a simpozionului național Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu. Manifestarea din acest an l-a avut în centrul atenției pe Cornel Regman, de la a cărui naștere se împlinesc 100 de ani (28 noiembrie), dar și de la a cărui moarte se împlinesc 20 de ani (14 iulie). Bun prilej de evocări și exegeze, în care emoția umană s-a împletit cu erudiția și amintirile de tot felul avându-i în centrul lor pe Cornel Regman, în primul rând, dar și pe alți cerchiști de numele cărora se leagă pagini importante din istoria literaturii române: Ștefan Augustin Doinaș, I.D. Sîrbu, Radu Stanca, Ion Negoițescu, Ioanichie Olteanu, Deliu Petroiu, Eugen Todoran, Ovidiu Cotruș, Nicolae Balotă.
În prima zi a simpozionului a fost decernat și premiul Cercului literar de la Sibiu. Spre surpriza noastră foarte plăcută, acesta a fost conferit chiar revistei Viața Românească. Poate nu întâmplător, pentru că de numele revistei noastre se leagă momente importante din cariera literară a multor reprezentanți ai Cercului de la Sibiu. Să reamintim doar că Ștefan Augustin Doinaș a debutat în paginile ei încă din anul 1945, Ion Negoițescu a fost unul dintre colaboratorii ei constanți, începând cu perioada de mică destindere de la mijlocul anilor 1950 (perioada destalinizării), Ioanichie Olteanu i-a devenit chiar redactor șef în anul 1974 și tot atunci Cornel Regman (care debutase cu pseudonimul Dan Costa, în anul 1956, așa cum se poate vedea chiar din eseul publicat chiar în acest număr al Vieții Românești) a fost angajat ca redactor, post din care s-a pensionat, în anul 1979, pentru ca, ulterior, să rămână un colaborator permanent al publicației. Tot în prima zi a simpozionului a fost acordat și premiul revistei Euphorio. Laureatul acestei ediții a fost Dinu Flămând. Printre invitații primitoarelor gazde Dumitru Chioaru și Ioan Radu Văcărescu, de la revista Euphorion, organizatoarea manifestării, s-au aflat nume importante ale vieții literare românești, care au dat miez și savoare dezbaterilor, readucând în actualitate chipuri și opere peste care nu trebuie să se aștearnă praful uitării: Al. Cistelecan, Nicolae Oprea, Nicolae Prelipceanu, Andrei Zanca, Dinu Flămând, Doina Popa, Liviu Ioan Stoiciu, Etgard Bitel. A fost lansată și cea mai recentă monografie despre unul dintre membrii emblematici ai Cercului Literar de la Sibiu, Cornel Regman: Cornel Regman. A fi critic literar. La originea volumului stă teza de doctorat a autoarei, tânăra cercetătoare, Florina Lircă Moldovan. Prima seară s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de poeții consacrați (nominalizați în lista de mai sus), prezenți la simpozion.
În ziua a doua a manifestării, a fost prezentat cel mai recent număr al revistei Euphorion, au fost lansate mai multe volume: N. Balotă, Abisul luminat, antologia lui Etgard Bitel, Viscolesc zăpezile albastre, Ligia Csiki, Dereticarea timpului și Andrei Zanca, Eseuri și însoțiri critice. În final poeta Rita Chirian a decernat premiile Concursului de creație literară pentru liceeni Iustin Panța (ajunse la a IX-a ediție), iar actorii Lerida Bucholtzer și Emil Cătălin Neghină au susținut un recital de
poezie. Cele două zile ale Simpozionului Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu au reprezentat un simbolic arc peste timp, care a unit entuziasmul tineresc al „geniilor în iarbă” din anii războiului, cu cel al liceenilor de azi, oferind sentimentul reconfortant că, în bătrânul burg transilvan, literatura este pe mâini bune.