Între 4 și 9 septembrie, Uniunea Scriitorilor din România a organizat cea de-a opta ediție a Turnirului de Poezie. Orașul gazdă a fost orașul grecesc Alexandroupoli, aflat pe malul Mării Egee. Au concurat: Horia Gârbea, Eugen Suciu, Bogdan Ghiu, Liviu Ioan Stoiciu, Nicolae Prelipceanu și Ioan Es. Pop din partea filialei de București; Mircea Bârsilă, Costel Bunoaica, Liviu Capșa, Ion Tudor Iovian, Cristian Pavel și Ioan Radu Văcărescu într-o selecționată divizionară din filialele Bacău, Pitești, Constanța și Sibiu. Regula esențială a concursului: fiecare poet trebuia să recite maximum zece minute un grupaj de versuri inedite.
După prima rundă (din 5 septembrie), juriul alcătuit din Gabriel Chifu (președinte), Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Vasile Spiridon și Sorin Lavric a păstrat în concurs opt poeți: Bogdan Ghiu, Eugen Suciu, Horia Gârbea, Mircea Bârsilă, Liviu Ioan Stoiciu, Nicolae Prelipceanu, Ioan Es. Pop și Ion Tudor Iovian. (Nicolae Prelipceanu a fost selectat deși anunțase încă de la începutul lecturii sale că el concurează doar pentru filială, nu și pentru titlul individual.) În a doua rundă (din 7 septembrie), juriul, în urma notelor acordate de fiecare membru, a hotărât finaliștii: Ion Tudor Iovian, Liviu Ioan Stoiciu, Horia Gârbea și Bogdan Ghiu. Eugen Suciu a fost descalificat fiindcă a prezentat în concurs același grupaj de versuri ca în prima rundă, Mircea Bârsilă a fost depunctat pentru că a prelucrat o suită de versuri pe care le mai citise la turnirul de anul trecut de la Colibița, iar Ioan Es. Pop a fost la rândul său depunctat din cauza nefericitei inspirații ca, în locul unor poezii, să prezinte un text care nu se încadra în genul liric. În finala din 8 septembrie, juriul a decis acordarea premiului ex aequo poeților Bogdan Ghiu și Liviu Ioan Stoiciu. La secțiunea filiale, premiul a fost câștigat de Filiala Poezie București, care rămâne în concurs, conform regulamentului, cu următoarea filială trasă la sorți. Premiul de popularitate, rezultat din votul acordat de toți participanții la turnir, a revenit poetului Horia Gârbea.
Organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Turnirul s-a bucurat de sprijinul generos al Institutului Cultural Român și al Muzeului Național al Literaturii Române. Uniunea Scriitorilor a ținut să mulțumească forurilor de conducere ale celor două instituții.
Ediția din acest an a fost una dintre cele mai reușite din cele opt: prin locul încărcat de istorie unde s-a desfășurat, dar mai ales prin calitatea excepțională a textelor poetice care s-au citit.
V.R.