Uniunea Scriitorilor din România anunță cu mare durere încetarea din viață a scriitorului Alex Ștefănescu, critic și istoric literar, publicist cultural de mare notorietate.
Alexandru Ștefănescu, mai cunoscut cu prenumele Alex, cu care semna, s-a născut la 6 noiembrie 1947 la Lugoj, unde părinții săi, tatăl originar din Herța și mama din Nordul Moldovei, au locuit temporar. Viitorul scriitor a urmat școala primară și liceul la Suceava și a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în 1970.
A lucrat succesiv în redacțiile publicațiilor Tomis, SLAST, România liberă și Magazin. Din 1990 a fost redactor la România literară. Între anii 1995-2010 a fost redactor-șef al acestei reviste. Ulterior a fost redactor-șef al revistei Luceafărul de dimineață. La sfârșitul lui 1994 a înființat editura Mașina de scris, condusă de soția sa. A fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002. A realizat numeroase scenarii de televiziune și emisiuni TV legate de cultură pentru posturile TV: Realitatea TV, TVR Cultural, Nașul TV, Trinitas. Emisiunile sale au fost premiate de asociații ale realizatorilor TV.
Alex Ștefănescu a debutat în anul 1977 cu critică literară (Preludiu, Editura Cartea Românească) și a publicat mai multe volume în acest domeniu, iar în paralel cărți de memorialistică: Gheața din calorifere și gheața din whisky (jurnal politic, 1990-1995), Jurnal secret, Bărbat adormit în fotoliu. Întâmplări, tablete literare, volum reluat în variante extinse timp de peste un deceniu, și o piesă de teatru, Melania și ceilalți (love story în lift), în 2004. În anul 2005 a publicat Istoria literaturii române contemporane (1941-2000), concepția grafică Mihaela Șchiopu, fotografii de Ion Cucu, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Academiei Române.
În anul 2019 a publicat volumul Eminescu, poem cu poem. Postumele, pentru care a primit Premiul „Cartea anului” al revistei România literară și Premiul pentru eminescologie atribuit de Fundația „Credință și creație. Zoe Dumitrescu-Bușulenga- Maica Benedicta”. A mai publicat ulterior volume de amintiri.
Alex Ștefănescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1977 și a fost membru al Consiliului și Comitetului Director al USR, în mai multe mandate. S-a implicat în politică în calitate de membru al PNȚCD și a candidat pentru Senat din partea acestui partid.
Pentru activitatea sa culturală, Alex Ștefănescu a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Prin dispariția lui Alex Ștefănescu, literatura și publicistica de cultură din România suferă o grea pierdere.