tema VR: Un personaj de neuitat din literatura lumii
Romanul Alexis Zorba a apărut la editura Dimitrakos, 1946, imediat după ce a încetat zarva războiului. În anul 1964 eram elev în urbea lui Tache, Ianke și Cadâr (Baaadul lui Cezar Ivănescu), când filmul britanico-elen Zorba the Greek a început să ruleze pe ecrane. Regizor Michael Cacoyannis. Cu Anthony Quinn (ce muzică, ce dans existențial memorabil, ce boemă interogativă!), cu Alan Bates și Irene Papas. Sub bagheta prozatorului Nikos Kazantzakis (1883-1957), Mediterana exulta!
Toți artiștii lumii sunt și un pic de Zorba, să nu uit vorba!
*
* *
Am mai scris despre ediția interbelică „Ion Creangă”, apărută la editura Cugetarea – Delafras, volum din biblioteca tatălui meu, una dintre cărțile care mi-au marcat junețea.
Trecut-au anii și, în varii situații, l-am îndrăgit, în chipuri diferite, pe Moș Nichifor Coțcariu.
Bunicul dinspre tatăl meu (pe numele său Ștefan Vasiliu) a fost rănit în primul război mondial. Aproape fără un picior, a primit dezlegare de la Primăria Bârlad să practice un fel de „taximetrie” (harabagiu, căruțaș, precum Moș Nichifor din Târgul Neamțului).
Celălalt bunic, dinspre mamă (pe numele său Nicolae Prisecaru, și el cu două războaie mondiale la activ, dar nevătămat), avea căruță și cai. Spirit ludic, precum Nichifor de Neamț, se ocupa cu straja domeniilor regale din ținutul Puiești – Tutova (între Bârlad – Bacău – Vaslui).
Ambii semănau cu personajul crengian!
*
* *
Ion Creangă junimistul frecventa Teatrul Național din Iași. Și de aici i s-a tras excluderea din rândul clericilor. A încercat să finalizeze și o piesă de teatru, cu titlul hâtru „Dragoste chioară și amor ghebos”.
Regizorul Alexandru Dabija (nemțean la origine) a pus în scenă, la „Teatrul ACT”, un șturlubatic coțcar, cu actorul excepțional Marcel Iureș, în dialog memorabil cu jupânișica Malca, interpretată adecvat de Ruxandra Maniu.
Acum, când încă scena lumii este ocupată de COVID-19 (actor, regizor, spectator, scenograf, compozitor, guvernator etc.), i-am readus în prim plan pe Moș Nichifor Nemțeanul și pe Moș Alexis Grecul, cu sentimentul că harabaua (și nu harababura) – vehicul etern uman – își vede de drum.
„Și tronca, tranca, și tronca, tranca!”
Notă: tema Un personaj de neuitat din literatura lumii a fost propusă de Nicolae Prelipceanu, care, dacă ar fi fost întrebat, ar fi ales ca personaj, pe BARTLEBY al lui Hermann Melville (știți, cel cu „I prefer not to…”)