Era ziua lui Tati şi-mi băteam capul ce să-i dăruiesc. Toată copilăria îl văzusem, dimineaţa în baie, ascuţindu-şi lama de ras ţinută cu arătătorul în pahar, frecând-o cu mişcări legănate: bzâm, bzâm, minute în şir. Acum eram tare bucuroasă că am găsit la magazinul Colonade un dispozitiv importat din Cehia, într-o cutie de marochin roşu o maşinărie cu manivelă, rotiţă şi cureluşă care ascuţea lame învârtindu-le faţă-dos. Am dat o mulţime de bani pe obiect dar efectul darului a fost mai mult decât dezamăgitor.
– Mi-a fost de ajuns articolul din ziar, a zis Tati dând de o parte, cu dispreţ, cadoul cel preţios.
Pe timpul acela (1964) revista Contemporanul publica, pe paginile de dreapta, câte o coloană de scurte note de actualitate. Una dintre ştirile din vinerea aceea anunţa că a apărut O viziune a sentimentelor de Nichita Stănescu şi că prima poezie din volum este coperta semnată de Anamaria Smigelschi. Toţi colegii din I.P.C.T. veniseră să i-o arate şi să-l firitisească.
Meşterisem din staniolul unui capac de ness cafe o monedă de argint cu două profiluri nas în nas, o lipisem pe un carton alb cu titlu şi o dădusem lui Puiu Vulcănescu, redactor artistic la ESPLA să se descurce cu ea, s-o reproducă fotografic sau ce o şti… Băiatul ăsta, care a fost cel mai dăruit dintre făcătorii noştri de cărţi, a comandat o ştanţă la Monetăria Statului şi a făcut o copertă legată în pânză, cu supracopertă albă, cu clapă, din carton ciocănit (aşa se chema, era alb sticlos şi zgrunţuros ca o tencuială calcio vecchio ) cu o efigie adevărată din bronz alb (acum chestii de astea sunt la ordinea zilei dar atunci a fost o bombă mondială).
Marele poet m-a convocat într-o casă de prieteni să-mi mulţumească, dar a uitat să vină. A fost, însă, altul (nu-i spun numele, că mai trăieşte) căruia îi făcusem o copertă cam banală cu un desen negru şi care s-a exprimat cu dinţii încleştaţi:
– Nici nu merita, nemernicul, o asemenea copertă!
L-am revăzut pe Nichita de zeci de ori la Alin la atelier, nici nu ştiu dacă mai făcea vreo legătură între mine şi chestia cu coperta…
ANAMARIA SMIGELSCHI
NICHITA
Articol publicat în ediția
2 / 2017