Finalurile și începuturile anilor prilejuiesc decernarea multor premii pentru arta filmului. Dacă în decembrie asistam la premiile Academiei Europene de Film, unde suedezul Ruben Ostlund a obținut șase distincții pentru filmul Pătratul, învingător anul trecut și la Cannes, unde a obținut Palme d’Or, privirea amuzantă și acidă a suedezului asupra iadului corectitudinii politice nu s-a mai bucurat de același succes la Globurile de Aur, care, aflate la cea de a 75-a ediție, au acordat premiul pentru cel mai bun film străin operei lui Fatih Akin, In the Fade, cu Diane Kruger în rolul soției, care răzbună uciderea bărbatului de către neonaziști.
Într-un fel Globurile de Aur prefațează și indică trendul spre care vor merge și premiile Oscar. Organizate la Los Angeles de către Asociația Presei Străine de la Hollywood, care numără în jur de 100 de jurnaliști, Globurile de Aur din acest an au fost mai degrabă funerare decât aniversare. Scandalul stârnit de acuzele multor actrițe la adresa unor celebri producători și actori de la Hollywood, nu a fost estompat de defilarea în negru a majorității competitoarelor. Vreo trei actrițe s-au îmbrăcat chiar în rochii provocatoare, de culoare predominantă roșie.
Dar, mai întâi premiile. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, regia J.Martin McDonagh, care evocă povestea unei mame care își răzbună copilul violat și asasinat, a câștigat patru premii (cel mai bun film dramatic, cea mai bună actriță – Frances McDormand, cel mai bun scenariu–J.Martin McDonagh, cel mai bun actor în rol secundar – Sam Rockwell). Cu șapte nominalizări filmul The Shape of Water, regia Guillermo del Toro, a câștigat premiile pentru regie și muzică –Alexandre Desplat. Filmul cucerise anul trecut și Leul de Aur la Veneția. Forma apei evocă un experiment secret din America anilor ‘60.
La categoria comedie/musical a triumfat Lady Bird, film recompensat și pentru cea mai bună actriță, Saoirse Runan, interpreta unei liceene ambițioase care dorește să evadeze dintr-o periferie urbană pentru a se afirma într-o metropolă cosmopolită.
Cel mai bun actor care a evoluat într-o dramă a fost declarat Gary Oldman, interpretul rolului Winston Churchill, din filmul Darkest Hour (Ora decisivă). La categoria comedie/musical, cel mai bun actor a fost declarat James Franco, pentru rolul din The Disaster Artist, peliculă ce evocă epopeea unui film ratat de la Hollywood (The Room de Tony Wiseau). Aici se pare că și juriul a dat-o în bară, actorul fiind imediat acuzat de hărțuire sexuală de nu mai puțin cinci partenere de platou.
Ceea ce a mai umbrit seara Globurilor de Aur a fost și prezența unei vedete de 101 ani la ceremonie – Kirk Douglas, acuzat apoi de unul dintre păcatele tinerețelor, și anume, de faptul că ar fi violat-o pe actrița Nathalie Wood când aceasta avea 16 ani.
Scandalurile sexuale de la Hollywood, dincolo de numele producătorului Harvey Weinstein, implică și alți mari interpreți precum Kevin Spacey sau Dustin Hoffman, regizori celebri ca Roman Polanski sau Woody Allen (acuzați de mai mult timp), acestea nefiind ultimele nume date în vileag de mișcarea Times’ Up.
Globurile de Aur prefațează atât premiile BAFTA (acordate în industria engleză de cinema), cât și premiile Oscar, unde de multe ori câștigătorii de la Globuri au cucerit și un Oscar.
Dar iată și premiile criticilor de film de la Hollywood care oferă anual Critics, Choice Awards:
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri a luat premiile pentru cea mai bună distribuție, cea mai bună interpretare feminină și cel mai bun actor în rol secundar. The Shape of Water a luat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună scenografie (Paul Denham Austerberry și Shane Vieau).
Premiul pentru cel mai bun film horror/SF și cel mai bun scenariu original au revenit filmului Get Out. Cel mai bun film de ficțiune a fost declarat Wonder Woman, iar titlul pentru cea mai bună comedie a mers la filmul The Big Sick. Majoritatea filmelor câștigătoare la Globuri și la Critics Choice Awards vor avea premierele românești în primele trei luni din acest an.
Cum și la noi se apropie decernarea premiilor Gopo sperăm că nu toată lumea va veni la patru ace în negru. Până atunci să vedem ce importante producții românești vom vedea în acest an.
Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, se va lansa spre sfârșitul anului, mai devreme fiind programate filmele lui Tudor Giurgiu, Apropierea, al lui Radu Muntean, Alice T., și cel cu un titlu cam lung (dar programatic), Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari de Radu Jude.
Cu premiera mondială anul trecut la Festivalul Internațional al Filmului de la San Sebastian, Proroca de Constantin Popescu va deschide seria premierelor românești în ianuarie. În februarie este programat filmul Soldații. Poveste din Ferentari de Ivana Mladenovici. Un alt debut în filmul de ficțiune de lungmetraj este asumat de Andrei Crețulescu cu Charleston.
Anca Damian revine pe ecrane cu un nou lungmetraj, Moon Hotel Kabul. Paul Negoescu va semna Never let me go, Ana Lungu Un prinț și jumătate, Nicolae Constantin Tănase Scurtcircuit. O mie nouă sute optzeci și trei este premiera semnată de Andrei Cohniar, Dragoste – Câine premiera lui Florin Șerban.
Corneliu Porumboiu revine cu un nou documentar, Fotbal infinit. Alte documentare vor fi semnate de Claudiu Mitcu – Procesul, Mona Nicoară – Distanța dintre mine și mine, Ana Dumitrescu – Licu. Ultimul titlu a câștigat premiul Golden Dove la Festivalul Internațional de la Leipzig.
Cea mai îmbucurătoare știre este calificarea regizoarei Adina Pintilie în competiția filmelor de ficțiune de la Berlinala din februarie.
Touch Me Not (Nu mă atinge) este o coproducție România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franța, cu o distribuție internațională, ce evocă frica de intimidare a unei femei și a doi bărbați. Premiera mondială a filmului Adinei Pintilie, prima regizoare din România care atacă Ursul de Aur, a avut loc pe 22 februarie. Merită un premiu la Berlin.